Vaak beseffen mensen niet dat door het niet steriliseren of castreren er elk jaar nesten kittens en pups geboren worden – die vervolgens door de grote hoeveelheden niet meer verzorgd kunnen worden. Twee niet gesteriliseerde of gecastreerde katten of honden kunnen – in de hypothetische situatie dat er geen dieren sterven – binnen enkele jaren voor tienduizenden katten en honden zorgen.
Oplossingen voor het zwerfdierenprobleem zijn in theorie heel simpel: Castratie of sterilisatie, terugplaatsing en het betrekken van de bevolking bij de aanpak. Dit wordt de TNR-methode genoemd: Trap, Neuter, Return.
Het is niet de kerntaak van de stad om zelf een asiel uit te baten. De stad maakt beter goede afspraken met dierenasielen over de opvang van zwerfdieren,
Leuven moet daarom kiezen voor een kostendekkende vergoeding voor de opvang. Deze moet alle kosten dekken gedurende de eerste 14 dagen. Indien het nodig is om te steriliseren of castreren, betaalt de stad dit ook terug. Registratie en chippen zijn verplicht. De kosten daarvan worden ook betaald door de stad.
Een stad die dierenwelzijn hoog in het vaandel draagt moet ook particulieren stimuleren om hun huiskatten en -honden te laten steriliseren en te chippen door een voorlichtingscampagne op touw te zetten of door financiële incentives. Deze financiële incentives kunnen kortingsbonnen zijn.
Doordat we een studentenstad zijn, is dit ook belangrijk dat dit gebeurt bij studenten. De stad organiseert dit in samenwerking met KU-Leuven. Ze kan dit doen door een jaarlijkse voorlichtingscampagne. Studenten moeten daarna de mogelijkheid krijgen om tegen een studententarief hun metgezel op kot wettelijk kunnen in orde brengen.