Een plaagdier of ongedierte is een dier met eigenschappen die door bepaalde mensen als beschadigend, lastig of ongewenst worden beschouwd. Het meest gekende voorbeeld zijn kakkerlakken, maar ook stadsduiven en ratten kunnen een plaag vormen. Plaagdieren kunnen behoorlijk schade aanrichten.
Muizen, ratten, vliegen en kakkerlakken verspreiden ziekten en tasten de voorraden aan, waardoor deze onbruikbaar wordt. Een plaagdier veroorzaakt daarnaast ook schade aan uw muren, plafonds, leidingen. Hiermee tasten ze ook de uitstraling van onze leefomgeving aan.
Deze overlast kan grotendeels vermeden worden door het invoeren van vooral preventieve maatregelen.
De stad moet de bevolking beter begeleiden om maatregelen te nemen tegen knaagdieren, zoals ratten. Daarbij is sensibilisering via specifieke campagnes noodzakelijk.
De wijkagent en stadswachten moeten daarom meer aandacht besteden aan het belang van afgesloten vuilnisbakken. Overmatig voederen moet aan banden gelegd worden. Mensen bedoelen het goed, maar etensresten trekken knaagdieren aan.
De stad geeft zelf het goede voorbeeld door zelf te kiezen voor meer afgesloten vuilnisbakken of ondergrondse containers. Alle schuilgaten op het openbaar domein moeten gedicht worden. Zwerfvuil moet actiever aangepakt worden, zodat het minder ongedierte aantrekt.
Pas als de preventieve maatregelen niet werken, kan de stad overgaan tot vangen op het openbaar domein door het uitzetten van vangkooien. Eigenaren van panden moeten verplicht worden om zelf maatregelen te nemen tegen ratten.
Ook stadsduiven vormen een overlast. De uitwerpselen beschadigen gebouwen. Om deze overlast te verminderen, moet er een nestenbeheer komen.
Dit kan gebeuren door het plaatsen van duiventillen op strategische locaties in de stad. De duiventillen worden geregeld gereinigd en eieren worden vervangen door valse eieren. Wijken met veel duivenoverlast kunnen gevoed worden met speciale mais die een anticonceptiegeneesmiddel bevat.